parallax background


Hoeveel eigen geld heeft u nodig?

U mag maximaal 100% van de loan to value lenen. We leggen uit hoe dit zit.


Loan to value

Wilt u een huis kopen, dan heeft u eigen geld nodig. Dat komt omdat u maximaal 100 procent van de loan to value mag lenen. Dit is de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat iemand mag lenen. We leggen uit hoe dit precies zit.

Geen financieringsruimte voor bijkomende kosten (Kosten Koper)

Als u een huis koopt, krijgt u naast de koopsom ook altijd te maken met bijkomende kosten (Kosten Koper). Hierbij moet u denken aan: overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele makelaarskosten en advieskosten. Gemiddeld bedragen de kosten koper zo'n 5 tot 6% van de aankoopprijs van een woning. Met deze tool van Wijzer in Geldzaken kunt u uw kosten koper zelf berekenen.
Sinds 2018 bepaalt de waarde van de woning die u koopt hoeveel u maximaal mag lenen. U mag nooit meer lenen dan 100% van de waarde van de woning (100% loan to value).

Eigen woning als spaardoel

1 op de 12 Nederlanders lijkt zich er van bewust dat er eigen geld nodig is voor de aankoop van een nieuwe woning. 8% ziet de aankoop van een nieuwe woning namelijk als belangrijkste reden om vermogen op te bouwen. Dit geldt voor 14% van de veertigplussers (bron: ING).