Financieel advies

Financieel: wat verandert er voor jou?

Meer ruimte om te sparen voor later, belasting over vermogen. Wat verandert er voor jou? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed kunnen zijn op jouw portemonnee.

Financieel: wat verandert er voor jou?

Meer ruimte om te sparen voor later, belasting over vermogen. Wat verandert er voor jou? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed kunnen zijn op jouw portemonnee.

Op deze pagina

Altijd op de hoogte

Belastingen, regels en omstandigheden veranderen continu. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Dat betekent dat je er altijd op kunt rekenen dat wij jou adviseren op basis van de laatste stand van zaken.

Wat is al veranderd of verandert binnenkort?

In het overzicht hieronder vind je belangrijke veranderingen die al zijn ingegaan of (zeer waarschijnlijk) binnenkort ingaan. Heb je vragen over een van de onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Nieuw pensioenstelsel

Er verandert veel, maar een aantal sterke punten uit het oude pensioenstelsel blijven overeind staan. Zo wordt jouw pensioen in het nieuwe stelsel ook levenslang uitgekeerd. Premies worden ook in het nieuwe stelsel collectief belegd en deelname aan een pensioenregeling via jouw werkgever blijft verplicht. Ook blijft de opbouw voor nabestaandenpensioen na de pensioendatum hetzelfde.

 

In deze blog staan we uitgebreid stil bij alle veranderingen.

Pensioen
meer informatie in deze blog

Een nieuw pensioenstelsel

In het nieuwe pensioenstelsel heb je minder zekerheid dan nu, maar jouw pensioen is dan wel persoonlijker. In deze blog staan we uitgebreid stil bij alle veranderingen.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd hangt af van de levensverwachting. Ben je geboren na 30 september 1961? Dan is jouw AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden. De AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend en verloopt nu als volgt:

Meer informatie

Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Tool om je AOW-leeftijd te berekenen. Vul je geboortedatum in en kijk wat jouw AOW-leeftijd is.

Pensioenbedrag ineens

Je kunt straks maximaal 10% van het door jou opgebouwde pensioen ineens opnemen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld het aflossen van jouw hypotheek, of voor het dekken van zorgkosten.

Nadelen

Jouw maandelijkse uitkering gaat naar beneden als je ervoor kiest om een deel van jouw pensioen ineens op te nemen. Ook kun je dan niet meer kiezen voor een zogenaamd “hoog/laag-pensioen” (hierbij is de pensioenuitkering in de eerste jaren hoger).

Uitstel

De invoering van pensioenbedrag ineens wordt verder uitgesteld naar 1 juli 2025. Deze ingangsdatum is al vaker uitgesteld, maar volgens het kabinet is eerdere invoering niet haalbaar. 

Flinke verruiming fiscaal vriendelijke pensioenruimte

De ruimte om belastingvrij te sparen voor jouw toekomstig inkomen is flink uitgebreid. De zogenaamde fiscale jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies is nu 30% (was eerder 13%) van het inkomen waarmee je spaart voor jouw pensioen. 

Benieuwd naar de voorwaarden? Je leest er alles over in onderstaande blog.

Lijfrente
meer informatie in deze blog

Belastingvoordeel Ă©n sparen voor later

Ondernemer? Werknemer met auto van de zaak? Te weinig pensioen opgebouwd? Met een lijfrente investeert je in jouw toekomstig inkomen met belastingvoordeel. En dankzij de Pensioenwet heb je meer ruimte dan ooit.

Zorgpremie omhoog

De premie voor de basisverzekering zal in 2025 naar verwachting met € 10 per maand stijgen naar gemiddeld € 156 per maand.

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico (de eigen bijdrage die iedere verzekerde vanaf 18 jaar elk kalenderjaar zelf moet betalen) blijft in 2025 gelijk (€ 385). Het kabinet wil het eigen risico vanaf 2027 halveren naar € 165.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag, de tegemoetkoming van de overheid in de zorgkosten, wordt in 2025 maximaal € 130 per maand voor alleenstaanden (2024: € 124).

Meer informatie

Rijksoverheid

Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2025?

Rijksoverheid

Wanneer betaal ik een eigen risico voor mijn zorg?

Belastingschijven in 2025

Je betaalt belasting over jouw inkomen uit werk en woning in box 1. Door de eerste schijf te verlagen van 36,97% naar 35,82% heeft iedereen hier voordeel van. Het hoogste tarief dat geldt voor een belastbaar inkomen vanaf €76.817 blijft gelijk aan dat van voorgaande jaren

 

Een overzicht van de tarieven vind je hieronder.

Belastbaar inkomen meer dan maar niet meer dan Tarief 2025
1e schijf € 0 € 38.441 35,82%
2e schijf € 38.441 € 76.817 37,48%
3e schijf € 76.817 € – 49,50%

Voordeel

Door de inkomensafhankelijke combinatiekorting hebben ouders met kinderen jonger dan 12 jaar een fiscaal voordeel als beide ouders werken.

Afbouw en afschaffing

De Inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt vanaf 2027 stapsgewijs afgebouwd. De korting vervalt vanaf 1 januari 2035. Er is geen overgangsrecht: iedere ouder die voldoet aan de voorwaarden van dit belastingvoordeel krijgt dit voordeel in 2034 en geen enkele ouder heeft het belastingvoordeel nog in 2035.

Onredelijk

De belasting in Box 3 staat al jaren ter discussie. De belasting werd als zeer onredelijk ervaren, omdat er met rendementen gerekend moest worden, die in werkelijkheid amper gerealiseerd werden.

Nieuw box 3 stelsel

Het nieuwe box 3-stelsel is op zijn vroegst in 2027 haalbaar. De Belastingdienst gaat dan uit van het werkelijke rendement op spaargeld, schulden en beleggingen.

Informatie op andere websites

Rijksoverheid

Nieuwe berekening box 3-inkomen, hoe werkt dat?

Kinderopvangtoeslag omhoog

Werkende ouders betalen het hele bedrag aan de opvang, waarna ze een toeslag van de overheid terugkrijgen, afhankelijk van hun inkomen. De toeslag voor het eerste kind, dat het meeste geld kost, gaat voor de middeninkomens met zo’n 10% omhoog in 2025.

Voordeel

Kinderopvang wordt vooral voor mensen met een middeninkomen goedkoper in 2025. Dit kan voor deze groep een voordeel van bijna € 1.000 per jaar opleveren. 

Meer informatie

Rijksoverheid

Bedragen kinderopvangtoeslag 2025

Beeldmerk

Andere berichten die je misschien interessant vind

Beeldmerk

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.