Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou?

Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot jouw (toekomstige) huis en hypotheek.

Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou?

Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot jouw (toekomstige) huis en hypotheek.

Op deze pagina

Altijd op de hoogte

Belastingen, regels en omstandigheden veranderen continu. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Dat betekent dat je er altijd op kunt rekenen dat wij jou adviseren op basis van de laatste stand van zaken.

Wat is al veranderd of verandert binnenkort?

In het overzicht hieronder vind je belangrijke veranderingen die recent zijn doorgevoerd of (zeer waarschijnlijk) binnenkort worden doorgevoerd. Heb je vragen over een van de onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Meer leenruimte vanaf 19 november

Vanaf 19 november zullen banken bij het bepalen van hoeveel je kunt lenen ruimere regels gebruiken. Dit is mogelijk, omdat de inkomens zijn gestegen.  Dit betekent dat je vanaf die datum waarschijnlijk meer kunt lenen voor een hypotheek. 

Verduurzamen

De ruimere normen gelden ook voor speciale leningen die bedoeld zijn om je huis te verduurzamen.

Subsidies

Iedere euro die je investeert in de verduurzaming van jouw woning verdien je terug. De tijd dat je jouw investering terugverdient wordt nog korter als je gebruik kunt maken van subsidies van de overheid. Wil je precies weten wat je kunt doen, hoeveel je kunt besparen en hoeveel subsidie je kunt krijgen? Dan is deze tool van verbeterjehuis.nl interessant voor jou:

verbeterjehuis.nl

Isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp: hoe kun jij je huis verbeteren? Wat kost het? En wat ga je besparen? Met deze Verbetercheck weet je het!

Starters

Starters van 18 tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Kopers vanaf 35 jaar betalen 2%. De voorwaarden om voor deze korting in aanmerking te komen:

woningen waarin de koper niet zelf gaat wonen

Sinds 2023 betalen kopers 10,4% overdrachtsbelasting voor:
Vanaf 2026 wil het kabinet de overdrachts­belasting voor woningen waarin de koper niet zelf gaat wonen (weer) verlagen van 10,4% naar 8%.

WOZ waarde

De grondslag voor het eigenwoningforfait is de WOZ-waarde. Deze is niet alleen van belang voor het eigenwoningforfait, maar ook bepalend voor de hoogte van een aantal belastingen voor huiseigenaren. Denk bijvoorbeeld aan de OZB, watersysteemheffing en de schenk- en erfbelasting.

Door de stijging van de huizenprijzen stijgt ook de WOZ waarde. Ben je benieuwd naar de WOZ waarde van jouw woning? Je kunt deze eenvoudig opvragen op WOZ-waardeloket.

WOZ-waardeloket

Met het WOZ-waardeloket kan je de WOZ-waarde van een woning opzoeken.

Eigenwoningforfait

Voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.330.000,- is het percentage 0,35% in 2025 (€ 1.200.000 in 2024). Vanaf € 1.330.000,- is het percentage 2,35%.

Eigenwoningforfait bij aflossing hypotheek

Deze regeling is van toepassing wanneer je jouw hypothecaire lening geheel of zo goed als geheel hebt afgelost. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de hypotheekrenteaftrek.
De Wet-Hillen regelde dan dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

Steeds minder aftrek

Sinds 1 januari 2019 wordt de aftrek voor mensen met geen of een lage hypotheek (Wet Hillen) langzaam verminderd over 30 jaar. Elk jaar gaat er 3 1/3% van de aftrek af. In 2025 betekent dit dat je nog maar 76 2/3% van het verschil mag aftrekken tussen de voordelen van je eigen woning en de kosten die je daarvoor maakt.
Beeldmerk

Andere berichten die je misschien interessant vind

Beeldmerk

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.